Michael Björklundi põhjamaine jõululaud 18.11.–26.12.2016

Kahel korral aasta koka tiitliga pärjatud Michael Björklund on katnud laeva pardal fantastilise jõululaua. Kaasaegsete ja põhjamaiste maitsetega serveeritakse klassikalisi roogi hooaja parimatest toorainetest ja me julgeme lubada tavapärasest suuremat toiduelamust.
Võtke kaasa hea isu ja tere tulemast jõululauda!

Hinnatud koka Michael Björklundi jaoks tähendab jõululaud palju traditsioone ja emotsioone. Lauda, mis on kaetud toitudega, mis lihtsalt seal olema ”peavad”.

Ahvenamaal üleskasvanuna on Michael kogunud endasse nii Rootsi kui Soome toidutraditsioone, kõrvuti sellega, mis on tüüpiline saareriigi 6 700 saarele ja skäärile. 

Kui ta koostab oma jõululauda, ei pea see olema liiga suur ja paljude uuendustega, vaid selle asemel on suunatud tähelepanu põhjamaistele maitsetele ja traditsioonidele. Paljud road on riikidel ühised, kuid need on siiski üksjagu erinevad.

Soomest on eelkõige erinevad pajaroad need, millel on jõulumenüüs tähtsaim koht. Porgandi pajaroog, kaalika pajaroog ja kõige tähtsam – kartuli pajaroog – mis oma kreemisuse ning kartuli ja siirupi magususega sobib suurepäraselt singi juurde. Ka suitsukala on loomulikult iseenesest mõistetav Soome panus.  

Rootsi poolt on eelkõige libekala, mis on kohustuslik ja seda süüakse kõige meelsamini roheliste herneste, valge kastme ja pipraveskis värskelt jahvatatud nelkpipraga. Lisades kõige peale krõbeda peekoni, on tegemist tõelise sensatsiooniga maitsemeeltele.

Marineeritud roogadest on lemmik heeringas, mida valmistatakse räime põhjal (kasutatakse ainult fileesid). Tänavusel jõululaual pakutakse ka suitsutatud merihärga Ahvenamaalt kõrvuti lihapallide, punase ja pruuni kapsa, Janssoni kiusatuse ja palju muuga.

Jõulusink on loomulikult kesksel kohal. Ilus roosa ja soe on kõige parem. Koos koduse sinepiga, mis on ühtlasi nii kange kui magus ning valmistatakse vastavalt Michaeli enda retseptile.

Michael ise võtab hea meelega toidu juurde ühe jõuluõlle. Mitte täitsa tumeda, kuid keskmise tumedusega. Naps on hea, kui see on vürtsikas, kuid see ei pea tingimata selline olema. Põhjamaa jõululaud ise pakub ju nii palju fantastilisi maitseid.

Magusalaud on maiustustest rikkalikult lookas, nagu vanaaegne kompvekipood. Seda põhjusel, et jõululaud peab ju lõppema parimal viisil millegi magusaga.

Olete oodatud täitma oma kõhtusid ja meeli Viking Line´i laevade pardal!